DATO: 05.06.2012 / KLOKKESLETT: 18:30

▬KOMMENTAR▬


 

Her i familien har vi ikke hatt noen særlig reisetradisjoner. Denne sommeren har vi heller ikke noen særlige planer. Den mest eksotiske destinasjonen vi har dratt til i løpet av de 8 siste årene er Danmark. Har vært både på Kreta og Rhodos (og Spania, men da var jeg ett år, så minnet er litt knapt), og jeg savner litt følelsen av å være et helt annet sted, i en helt annen kultur.

 

Nå er jeg nitten år og har mer lyst til å oppleve og gjøre ting på en annen måte enn vi har pleid før. Derfor har jeg tittet litt på ulike reisealternativer og drømt meg bort litt. Mens jeg sitter og scroller meg gjennom ulike destinasjoner og reisemåter så merker jeg at det kribler i magen. Så rart, jeg som aldri har vært noe reisemenneske før. Har liksom aldri tenkt på det, men gosh - det er jo en verden av oppdagelser og opplevelser der ute! Og jeg har så mye jeg har lyst til å se, oppleve, prøve, gjøre, smake, smile av, dokumentere, lure på og erfare! Etter Englandsturen med medielinja i fjor fikk jeg øynene opp for de britiske øyene. Skulle gjerne tatt turen dit igjen, kanskje oppleve irsk kultur! Yeah. 

 

Dessverre lever jeg ikke et rikmannsliv, men for tiden har jeg funnet sider om interrail. Det virker kjempespennende og lærerikt. I tillegg er det en type reisemåte som krever litt spontanitet. Litt friere enn mye annet. Jeg husker jeg snakket om interrail på videregående for tre år siden. Nå som jeg har funnet mer informasjon om det, og det kribler i magen, så skal jeg ikke skrinlegge den ideen! 

 

Bildemontasje: Kilde 1, kilde 2, kilde 3, kilde 4. // Youtube: Solomon Vady.

 

For en stund siden søkte jeg om å få være med på oppleve Afrika i 5 uker med lærerutdanninga. Jeg fikk beskjed i dag om at jeg ikke var blant de som fikk dra.  

 

Av en eller annen grunn så følte jeg meg letta. Afrika hadde vært fantastisk å oppleve, hvilken mulighet! 

Men for første gang på lenge klarer jeg å se mer fremover med optimisme. Jeg må bare tørre å satse litt. 

 

Har du dratt noen kule steder verdt å se? Og hvor går din drømmetur? 
DATO: 14.11.2009 / KLOKKESLETT: 16:32

▬KOMMENTAR▬


fuglevennmtekst

Mange fugler har reist sørover for vinteren, men noen fugler er mer som meg og liker seg her i Norge om vinteren også. Siden Kiwi og Coop Mega enda ikke er tilrettelagt fuglene, må de finne maten sjøl. Noe som ikke alltid er like lett med mye snø og frost i bakken. Derfor må vi bidra!

Mange har sikkert et foringsbrett/fat/mater eller lignende, hvis ikke kan man få kjøpt dette på blant annet Plantasjen. Mat til fuglene er heller ikke særlig vanskelig å finne, og jeg er sikker på at alle kjenner til solsikkefrø som mat. Solsikkefrø er alltid en vinner i vanlige hager. Den ideelle maten for småfuglene som meiser, finker,
dompap også videre. For denne gruppa er også brødsmuler bra mat. Men husk! Ikke gi lyst brød eller loff, da dette kan gi fugler diarè. Ikke bra til jul.

Noen vanlige hagefugler i en litt større klasse er troster og sidensvans. De nøyer seg med frukt og bær, gjerne gamle eplerester fra epletrærne. De store fuglene som kråke, skjære og nøtteskrike liker havre og kokte, kalde poteter.

Et tips hvis du skal mate både små og store fuglevenner er å skille mellom fóringsbrettene. La foringsstedet til småfuglene være litt unna de store fuglene sitt, ellers kan de store skremme vekk de små.


Husker du på fuglene om vinteren?
Hva slags fugl liker du best?DATO: 17.10.2009 / KLOKKESLETT: 19:27

▬KOMMENTAR▬


carelogo

I morgen er det tid for den årlige tv-aksjonen igjen på NRK1. Norge går for å være det mest gavmilde landet, og gang på gang setter vi nordmenn nye rekorder i pengesummer. I morgen går pengene til "Care".

Hva er CARE?
Care er en av verdens største organisasjoner, med en virksomhet i 71 land verden over. Det er også partipolitisk og religiøst nøytralt. Care hjelper hvert år ca. 65 millioner mennesker, med fokus først og fremst på den kvinnelige befolkningen. De mener selv at "hjelp til kvinner hjelper flere". Kvinner som får og tjener penger gir som regel mye av dette til familien sin, og er dermed med på å gjøre familien tryggere økonomisk og bedre muligheter.

Hvorfor støtte CARE?
Fordi Care gir pengestøtte til de fattige kvinnene i verden. Er du født som jente i et fattig land har du alle odds mot deg. På
nettsiden til Care kan du lese en liste med punkter som at 70% av barn uten skolegang er jenter, de fleste (3 av 5) av verdens aller fattigste er kvinner og kvinner gjør 60% av verdens arbeid, men tjener bare 10% av inntektene. Slik kan vi ikke ha det, sier både vi og Care.

Hvor mye tar Care selv av pengene?
Dette er et spørsmål flere som vil støtte en organisasjon av et slag ofte spør om. Går pengene dit de skal, eller tar organisasjonen en stor del selv? Care beholder bare 6% av midlene og hele 94% går til de som trenger det mest.

Hvordan kan jeg støtte?
I dag er det nesten ikke noen grenser for måter man kan støtte på, og jeg mener det er bra! Vi har selvfølgelig de trofaste bøssebærerne som kommer rundt om på dørene i morgen for å samle inn penger, men pass på for falske bøssebærere. Bøssebærere for Care skal ha bevis for at de er det. Men det er vel ikke noe være så veldig redd for. Vil du være bøssebærer selv kan man registrere seg på NRK sine sider.

Du kan også by på en hel del ting på NRK's sider, som tidenenes største bryllupsmiddag, være gjest i Nytt på nytt, bli programleder på P3, om du har hatt en liten flygerdrøm i magen kan dette realiseres ved å by på jagerflyet, der man får seg en tur med jagerfly.

En hel del ting er også med på auksjon denne dagen. Det er bare å stikke innom QXL.no eller følge med på NRK's sending i morgen og kanskje finne noe som passer deg.

Barn i Norge imponerer meg ved hver tv-aksjon, det er tydelig de vet hva disse pengene går til! Ikke bli forundret hvis du møter på noen barn som sitter i basar eller vil selge deg bestemoras vafler i morgen. Som oftest går alle disse pengene til aksjonen, så det er bare å smile og prøve seg på noen vafler i morgen ved nærbutikken. På skolene har de også hatt prosjekter og gir mye, andre tømmer hele sparebøssa, støvsuger for mamma eller selger poteter og gir av hva de får. Imponerende!


Hvordan skal du støtte Care i år?DATO: 11.09.2009 / KLOKKESLETT: 18:40

▬KOMMENTAR▬


11.09.01. Jeg var blitt fjerdeklassing og var nettopp kommet hjem fra en helt normal dag på skolen. Da jeg kom hjem sto TV-en på. En høy, grå amerikansk skyskraper brant. Selv jeg, som niåring, skjønte at noe alvorlig hadde skjedd.

Jeg har alltid latt meg fascinere av store ulykker. Ulykker som skjedde på en sånn måte at de aldri vil glemmes. Det er ikke ofte jeg gråter, det skal sies - men når jeg sitter og tenker på Titanic og menneskene på båten, så blir jeg veldig trist. Det samme gjelder terrorangrepet på World Trade Center. Alle menneskene, panikken, kaoset, bråket, skrik, redsel. Fra tv til tv, verden over. World Trade Center-angrepet er også særlig fascinerende for meg, siden det skjedde i såpass nyere tid. For åtte år siden. Nøyaktig.

Amerikanere har jeg aldri helt forstått meg på. Jeg får et inntrykk av at de er annerledes enn alle oss andre. Patriotiske på sin egen måte. Heiser opp "Stars and stripes" hver dag. Holder tradisjoner og setter familiene høyt. Jeg tror de er et godt folkeslag. Tenk - for åtte år siden var de alle samlet om en stor og forferdelig ulykke. To kaprede Boeing 747 kjører tvers igjennom tvillingtårnene. En etter en. Null respekt for de fantastiske konstruksjonene og null tanke på menneverdier. Folk dør sammenstøtet, i flyet og i bygget. Røyken tar over hele Manhattan, folk løper i gatene, folk skriker. De enorme skyskraperne raser nedover mot bakken. Som om noen trykker dem ned i jorda. Under bakken. Liksom på en lett måte. Borte.

Kaos.

I dag er det åtte år siden.
Det gikk verden rundt på null komma svitsj. Fortsatt sitter det i hos amerikanerne. Noe som aldri vil glemmes. Vær så snill og ofre èn liten tanke til det som skjedde denne dagen for åtte år siden. Vi har det veldig godt i Norge, men kan fort bli skremt når noe så forferdelig skjer i den vestlige verden. At noen mennesker kan ha en slik vilje og ondskap inni seg..Tips: "World Trade Center" på TV2 kl.23.10..DATO: 06.06.2009 / KLOKKESLETT: 19:17

▬KOMMENTAR▬


festival
Gjett hvor jeg har vært i dag..!

Det var saker, altså! Barnas Klimafestival, mener jeg. Arrangementet hører til i miljøkonferansen CC9 som er en oppfølger til fjorårets suksess CC8. Torsdag og fredag var det duket for miljøkonferanse med noen av Norges og verdens miljøtopper. Lørdag avsluttet CC9 med en festival for gud og hvermansen, mest rettet mot barn. I fjor var det maratonkonsert fra 13.00 til 01.00. Men årets arrangement var en minst like stor suksess! Kjente artister blandet med varierte og morsomme "spar energi"-leker tiltrekker seg mange mennesker!

Jeg poppa popcorn til tilskuerne og publikummet, jeg (økologisk smør og salt, selvfølgelig!). Rett ovenfor scena. Løp fram og tilbake med kremmerhus stappet full med popcorn, helte og sølte med olje og følte meg veldig flink. Og dette holdt jeg gående i hele fem og en halv time! Jeg fikk ikke sett så veldig mye av scena den første delen av dagen, men velte meg liksom rundt i takt med "Fairytale", "Bæstevenna", hip-hop-beats og andre finurlige musikkrytmer som kom fra scena. Kjekt med storskjerm for oss langt bak! Takk for det.

Jeg er sikker på at disse arragementene er kommet for å bli i Sarpsborg. Kommer du neste år?
Tenker du på miljøet? Hva gjør du for å være miljøvennlig?

(Og ja - selvfølgelig sykla jeg til arrangementet!)

Les mer om arrangementet her.

hits