DATO: 02.05.2015 / KLOKKESLETT: 23:29

▬KOMMENTAR▬


(Starta i 2012 en liten serie med blogginnlegg rundt destinasjoner jeg kunne tenke meg å dra til og se. De tre andre innleggene finnes her). 

 

Det er noe litt morbid med å skrive "ønskedestinasjon" og "Auschwitz" i samme tittel. Men nå har det seg sånn at når man er samfunnsfagstudent, så blir man litt interessert og nysgjerrig i det man studerer. Historie er et stort felt innen samfunnsfagsstudiet, og her kommer jo blant annet krigshistorie inn. Tenk å kunne se og oppleve en del av et så sentralt tema av den krigshistorien! Et annet tema vi har studert mye er kommunismen og hele den kalde krigen. I den forbindelse fant jeg ut at ikke veldig langt fra Auschwitz ligger en by som visstnok er "100% kommunistisk" (eller var), opprettet av Stalin sjøl. I dag står fortsatt den kommunistiske arkitekturen igjen, og vitner om en tid som er forbi. 

Bilde 1: Auschwitz-Birkenau - bilde 2: Nowa Huta - bilde 3: Nowa Huta - bilde 4: Auchwitz. Kilder linket.


Nå er det faktisk sånn at jeg er i eksamensperioden (ikke forelesninger, bare eksamensforberedelser), og jeg har benytta anledningen til å bruke noen dager i Polen, Krakow og besøke både Auschwitz og Nowa Huta! Hvorfor ikke, liksom? Jeg burde være disiplinert nok til å ta dette som en type studietur, og ikke ferie, så jeg tar med hele bunken med pensumnotatene nedover. Jeg tror det blir bra med både litt tur, litt nye inntrykk og litt studier i et annet land. Og selvfølgelig kjempespennende å oppleve steder jeg har vært så nysgjerrig på i virkeligheten! 

Kilde. 


Både i anledning turen, men også anledning pensum så har jeg sett mange (mange!) dokumentarer om Auschwitz og 2.verdenskrig. Og ettersom jeg har sett flere og flere, gruer jeg meg litt mer og mer for møtet med dødsleieren. Jo mer kunnskap og fakta jeg har fått, jo mer morbid og grusomt innbiller jeg det blir å gå rundt på området og ikke minst i bygningene. Jeg har lært meg hva de ulike brakkene inneholdt og sto for, jeg har lest/hørt/sett morbide detaljer rundt selve drapsprosesser, torturmetoder, leveforhold/dødsforhold, systemet bak. Kunnskapen har vokst, og jeg har til og med kommet til det punktet at jeg har drømt mørke drømmer om Auschwitzs trange, mørke ganger av betong og ståceller og våknet med klaustrofobi. Den dokumentaren som ga mest inntrykk og ubehagelige bilder er Møtet med dødsleirene (link) som NRK sitter på. Et lite tips: ikke spis mens du ser dokumentaren. Ikke akkurat for sarte sjeler, heller ikke for sarte mager.. 

 

Så nå har jeg gått fra å ha sett frem til å besøke Auschwitz til å ... grue meg litt. Nettopp fordi man brått sitter inne med mer kunnskap og tanker rundt hva som skjedde der og hva som var i  leieren. Men dette er en såpass viktig del av krigshistorien at nysgjerrighet vil bare, og jeg må bare. Blir feil å la være nå. 

 

Heldigvis skal dagene ellers tilbringes i Krakow. Og for å være ærlig - jeg har aldri hatt et stort ønske, eller interesse for å dra til Polen, ei heller Krakow. Så jeg kan jo ingenting om stedet, i motsetning til de forrige turene hvor jeg mer eller mindre bokstavelig talt bodde i Italia og var kjent der. Men det blir noe nytt å se, forhåpentligvis et friskt pust og jeg stiller meg åpen for nye inntrykk. Trenger det iblant. Da passer det fint med slik en video som kan sette en litt god stemning noen få timer før man flyr avsted: 

Kilde. 
DATO: 24.04.2013 / KLOKKESLETT: 00:37

▬KOMMENTAR▬


Jeg vet ikke med dere, men her går det i full fart mot slutten av semesteret nå. I alle fall med undervisning. Dette er siste uke med forelesninger, undervisning, fremføringer og skriving av fagtekst. Deretter kommer eksamensperioden. Jeg ser virkelig frem til det nå og har bestemt meg for å gjøre mitt beste denne siste uka på skolen. Jeg våkner opp på morgenen til en "get the shits done!"-attitude og det fungerer!  

 

Men mens det meste handler om skole for tiden, så tar jeg meg tid til å skrive et innlegg jeg har planlagt en liten stund nå. Jeg starta jo et konsept med "ønskedestinasjoner" for en stund siden, hvor jeg presenterer steder jeg ønsker å se/oppleve en gang. Til nå har jeg skrevet om klisjene Paris og New York. I dag vil jeg skrive om noe jeg alltid har hatt et ønske om, men som fort drukner vekk i pratet om alle de andre verdenshjørnene. For mens det er blitt veldig populært å oppdage fjernere og mer eksotiske strøk, så føler jeg Norgesferier blir litt glemt og undervurdert. Jeg føler mange "lengter" til andre steder, andre land - men om vi bare gir vårt eget lille Norge en sjanse, så tror jeg det kan by på minst like mye! 

 

Selv om jeg er nordmann, born and raised, så føler jeg ikke at jeg har fått opplevd noe særlig av det Norge slik jeg ser det på TV. Slik det fremstår utad for resten av verden, slik det fremstår gjennom turistenes øyne. Altså, jeg er fra Østfold og da er det begrensa med hvor mye fjord- og fjellandskap du får med deg i løpet av året. Jeg har vært på vestlandet, men det har vært én gang(!) Det var Stavanger, forresten. Det lengst nord jeg har vært er Trondheimområdene. Det er jo sånn typ.. midt i landet? Ikke har jeg vært mye på fjellet heller, kun en vinter for mange år siden og deretter en leirskole. Ja også kjørte jeg tog fra Trondheim til Oslo for noen uker siden da, da var jeg jo forsåvidt på fjellet.. 

 

En gang vil jeg gjerne på Norgesferie. Dra til steder jeg ikke har vært, og spesielt sett noe av det jeg bare har sett på TV. Se noe av det Norge faktisk er kjent for. Som fjellene. Jeg vil bestige et fjell, et ordentlig fjell! Funfact: jeg har faktisk besteget et lands høyeste fjell! Det var riktignok Himmelbjerget, Danmark sitt, men likvel. Til å være fra den flate, danske delen av Norge så er det godkjent? Jeg syns det var fint der jeg. God utsikt også. Jeg vil også se fjorder, slike dype fjorder med fjell rundt og gjerne et turistskip i bakgrunnen. Jeg skulle gått masse, tatt bilder, hatt ryggsekk og vært skikkelig turist i eget land. En skikkelig aktiv ferie, Norge på langs og på tvers! Midnattssol i nord, skjærgård i sør (nå har vi mye skjærgård her i nærheten da, men likevel.. jeg liker skjærgård.) Bli sliten og sette meg ned litt for en pust i bakken. Virkelig.. merke Norge på kroppen. 

 

Enn så lenge må jeg nok finne meg i å bli slått av amerikanske turister når det kommer til fjordcruise, og japanske turister i fotografering av vestlandslandskap. Hva er det som holder meg tilbake egentlig? Vel.. som alltid; penger. Ressurser til transport. Men jeg satser ikke på å være fattig livet ut, så jeg skal nok få sneket meg rundt i Norge en gang i fremtiden! Denne sommeren legger jeg heller de store utfluktene til det o' så eksotiske Oslo. Selv om jeg har vært der utallige ganger før, så blir det noe nytt denne sommeren - jeg skal cruise Oslo rundt på sykkel! Skal invistere i bysykkelkort, så det blir nok opplevelse for livet! Ingen skal komme og si at jeg ikke gjør maks ut av sommeren nå! BÆM. 

 

Vakre bilder i timelapsen over. Gosh, så majestetisk Norge kan se ut! Tenk å boltre seg i slike kulisser en sommer!
DATO: 21.12.2012 / KLOKKESLETT: 19:03

▬KOMMENTAR▬


I disse juletider så tenkte jeg å presentere et sted jeg gjerne skulle feira jul en gang! New York tiltrekker seg mange og folk drar i bøtter og spann hele året rundt. Men den tiden som lokker meg mest er jula. Jeg har vokst opp med "Home Alone"-filmene og "Home Alone 2 - Lost in New York" er min absolutte julefavoritt når det kommer til julefilmer. En must see hvert eneste år! Det er helt klart den filmen som er grunnen til at jeg har alltid hatt et ønske om å en gang feire jul i New York. Tankevandring om jul i New York og hele den filmen gir meg en julemagi-følelse langt inni magen!

Kilde 1 - kilde 2 - kilde 3 - kilde 4: printscreen fra Netflix - "Home Alone 2". // Youtube: "All alone on Christmas".

 

Selvfølgelig, New York - en reiseklisjè. Men jula er noe av det aller aller beste jeg vet om i hele verden! Og noe av det vakreste jeg vet om er julelys. Slike julelys som man dekorerer trær med i gater, som henger ned fra bygninger og over julegata og som setter stemninga på julemarkeder. Lysene ser ut som glitter i nyansene sølv og gull på avstand. Det er som om verden har strødd stjerner rundt omkring. Da jeg var i Oslo forrige helg så kunne jeg ikke la være å la meg trollbinde av hvor flott det var der i gatene og på julemarkedet med julelys overalt. Jeg gikk med stjerner i øynene. Så, bare tenk på New York, da dere! Tanken på hvordan det ser ut der med julelys.. det må jo være noe av det flotteste som finnes! Julelysparadis! (På en elegant måte, selvfølgelig. Ikke sånn "hiv på alt som blinker"..) 

 

Jeg liker hvordan New York fremstår i "Home Alone"-filmen. Jeg vet det bare er film, men jeg lever meg virkelig inn i den verdenen. Et snølagt Central Park, det store juletreet, leketøysbutikken, det overdådige Plaza Hotel, de travle gatene, den store skøytebanen, musikken.. alt egentlig. Men det beste med hele filmen er fortellingen, verdiene den formidler og moralen. Min favorittscene i filmen er når Kevin og Pigeon Lady sitter oppe på loftet i konserthuset og prater. Da kommer det frem mye klokskap og gode sitater. Som for eksempel dette:  

 

"- You see, sometimes you can trust a person. But when things are down they forget about you.

- Maybe they're just too busy. Maybe they're not forgetting about you, but they forget to remember you."

Printscreen fra "Home Alone 2 - Lost in New York"

 

En pur amerikansk juleklisjé, det er det jeg drømmer om. Det er ikke så mange steder jeg ville ha feira jul egentlig, jeg vil helst være i hjemlige trakter og ha tradisjonene. Men det er et par steder jeg gjerne skulle fått opplevd jul. New York er veldig høyt oppe på lista, kanskje øverst. Jeg kan liksom ikke tenke meg at New York er det stedet som vil skuffe når det kommer til julestemning og magien rundt nettopp det. 

 

Og så må jeg jo ta med en ting til som gjør "Home Alone - Lost in New York" til favorittjulefilmen min. Filmen er fra 1992, noe jeg også er, og en del av den omhandler jo Christmas Eve, altså 24.desember.. og guess what? Det er jo da jeg ble født og har bursdag! Så hurra for det!

 

Har du en drøm om å feire jul et annet sted?
DATO: 22.11.2012 / KLOKKESLETT: 10:44

▬KOMMENTAR▬


Det har vært stille på bloggen den siste måneden, det skal stoppe NU. For nu er det slutt på undervisning dette semesteret og vi har bare eksamensperiode. Da blir det mer hjemmetid og egen tidsdisponering. Og sånt liker jeg. I den forbindelse så tenkte jeg å blåse litt støv av bloggen og starter med intet mindre enn et nytt prosjekt. Nå har jeg så reiselyst at jeg tenkte å lage noen innlegg om mine "ønskedestinasjoner". Det vil si steder jeg virkelig, virkelig har lyst til å se og oppleve en liten bit av. Har nemlig samlet seg noen ideer den siste tiden og nå er det på tide og dele litt. (Ønskedestinasjonene kommer ikke nødvendigvis i noen spesiell rekkefølge.)

 

Så i dag vil jeg presentere den første i "serien", nemlig Paris!

Foto: søkeord "Paris" på Flickr, Creative Commons. Det øverste til høyre er av meg selv (..og Audrey Hepburn lol.)

 

Of course! Den største reiseklisjeen - Paris! Alles drømmedestinasjon - Paris! Før, da jeg ikke var gira på å reise noen steder opplevde jeg Paris som en giga destinasjonstrend. Det var mainstream å ville dra til Paris. Ja, Frankrike i det hele tatt. (Det er det jo fortsatt når jeg tenker meg om.) MEN jeg skjønner jo hvorfor. Hallo, det er jo bare å se på bilder derfra, høre på musikken, lese om kulturen, la seg fascinere av språket, se filmer.. Det er klart alle vil til Paris når vi kan druknes i franske klisjeer. Jeg vil dra til Paris og finne ut at det ikke er like sukkersøtt som man får inntrykk av. Jeg vil se at de har skitten asfalt der også.  Et pappbeger slengt bak i busk. Og jeg.. VIL sitte på et hustak i Paris om natten og se utover. 

 

Jeg hadde, som mange andre, fransk på ungdomsskolen. Dette var vel mitt første ordentlige møte med det franske. Ikke bare lærte vi å presentere oss selv på fransk (J'mapelle Katrine.), men vi måtte gladelig lære oss Aux Champs-Elysees. Og inne på et gult klasserom med en slik sjarmerende sang så hadde vi det faktisk ganske koselig. I alle fall i forhold til tyskelevene som satt og knurra over alle de tyske kasusene de måtte pugge på. Det var det vi likte å tenke i alle fall. Jeg husker vi hadde forestillinger for hverandre, vi og tyskelevene en gang. Vi skjønte ikke hva dem sa, og de skjønte ingenting av hva vi holdt på med. Team Fransk hadde en kaféscene (surprise..) hvor vi hadde et eller annet morsomt sluttpoeng og så skulle vi brått løpe unna bordet vi satt ved og alle skulle le. Vi gjorde det, men ingen lo. Komisk. 

 

Jeg liker typisk fransk musikk. Ultratypisk. Jeg kan ikke noe for det, men jeg er faktisk veldig glad i sånne gode, stemningsfulle trekkspillsanger! Det høres jo litt koko ut, men hallo - jeg er sikker på at alle liker fransk trekkspill når man hører det her eller det her. Den siste er forresten dømt til å være noe slags bakgrunnsmusikk når man spankulerer nedover gater i Paris, gjerne forbi en kafe eller to, kikker seg rundt omkring, plutselig holder på å gå på en baker som kommer gående med franske baguetter i hendene. Men begge hopper til siden og småler litt av hendelsen mens det nikkes og fortsettes videre. Oh gosh. Jeg drukner i klisjeer snart. Fransk historie var også en av favorittemnene mine i historietimer. Den franske revolusjonen fanga meg. De fattige innbyggerne som var mindreverdige ville ha slutt på urettferdigheten, samlet seg og kjempa alt de hadde, med det de hadde, for det de trodde på - et åpent samfunn med frihet, likhet og brorskap. Det er fascinerende, spennende og inspirerende. 

 

Jeg har virkelig lyst til å oppleve "alles drømmedestinasjon", den største reiseklisjeen av dem alle. Jeg har virkelig lyst til å være litt den turisten som står foran Eiffeltårnet, jeg vil spankulere i gatene hvor innbyggerne ropte "Liberté, égalité, fraternité" under revolusjonen i 1789, jeg vil stå foran og se opp på Notre Dame, jeg vil merke hvor lite jeg faktisk kan etter 3 år med fransk, jeg vil sitte på gresset med Edith Piaf på øret.. Men mest av alt så har jeg lyst til å sitte på et tak i Paris. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid hatt veldig lyst til å sitte på et hustak i Paris om kvelden/natten og se utover. Bare leve en kort stund i en søt klisjé, kjenne litt på det. Tenke og reflektere over det på toppen av taket i Paris.

 

Som avrunding på det første ønskedestinasjoninnlegget passer det å vise en film jeg fant på Vimeo (kilden står linket under). Nyt. Og drøm litt. 

Source: Une nuit Parisienne (Paris by night) from manemos on Vimeo.

 

Håper dette opplegget med ønskedestinasjoner kan falle i smak. Jeg tror jeg kan like det. Tross alt, vi har vel alle steder vi drømmer om å dra til? .. 

Føl deg fri til å dele dine ønskedestinasjoner, eller om du har vært i Paris - del gjerne dine erfaringer! Da blir jeg superglad!  


hits