DATO: 28.12.2012 / KLOKKESLETT: 20:51

▬KOMMENTARER▬


.. Og så var den delen av jula over. Med "den delen" mener jeg tiden fra de første desemberdagene og fram til julaften. Førjula, om du vil. Fra de stille timer med ensomt julelys på pulten til full oppblomstring av julestemning overalt. Hele desember er som en reise sånn sett. Det er magisk. Pur magi. Og nå har vi altså bikket over til romjula. Uka som tvinger oss å ta livet med ro, se filmer, møte mennesker, se tilbake på året som har gått, glede seg over det nye, men samtidig leve her og nå. Drømme seg litt vekk i vinterland. Gjøre  ingenting med god samvittighet. 

Foto: meg // Youtube: "Christmas Star/Setting the trap" - Home Alone 2

 

Gode ting fra denne desember som vil få meg til å dra på smilebåndet: 

 

 Jeg har hatt julestemning helt siden november og til nå. Har egentlig aldri vært noe problem å ha det, bortsett fra da jeg var 13-14 år.

 At jeg mestra utfordringen med vikarjobbing på ungdomstrinnet hver dag i desember i stedet for å bli nervøs. 

 Å Julekalenderen på NRK, "Julekongen"! Var litt skeptisk til ny kalender, men den var skikkelig bra! Ridderdalen fenga meg fra første stund!

 Juletur til Oslo hvor det var lys overalt og julemarked som minna om en egen eventyrverden. Legge 2013-planer i en mørk slottspark. 

 All den fine julemusikken som jeg har samlet opp gjennom desember. En fin julespilleliste med alle minner som hører med må man ha. 

 Møte mennesker man ikke har sett på lenge. Gamle vgs-venner fra gode, gamle vgs-tider. 

 Filmer og serier som får deg til å roe ned og drømme deg vekk. Favoritter i desember: "Home Alone 2" og "Pushing Daisies". 

 Konserter som jeg har vært på, og som jeg har deltatt i selv. Spesielt koselig var det å spille i en liten bygdekirke på julaften. 

 Juleferien som kom, velfortjent syns jeg da, og ga meg totalt ro i hodet. Bare juleoppgaver å pusle med og det er jo koselig! 

 21.desember! Syns det var litt morsomt med den datoen jeg, overlevde gjorde vi også. Morsomt å se tilbake på om noen år. 

 Julaften! Of course! Ble en bra julefeiring med 11 personer, TV, kirkekonsert, stormiddag, gaveutdeling og sen natt. Og så bikka jeg 20 år!! 

 Å gi noe hjemmelaget og fint til familien til jul. Bestilte et par bilder jeg har tatt av ferie i England og Danmark, svart/hvitt på lerret. Fine ble de! 

 Å føle at man blir littepitt rikere på det økonomiske og materielle (gaver til jul + penger for noe jeg solgte på finn.)

 Å unne seg selv en julegave som belønning etter et langt år og god innsats. En HTC Radar, kjøpt på Amazon for ikke så verst pris. Wee. 

 

Jeg skal ikke klage på denne måneden. Den ble som jeg forutså, en måned med overraskelser og noe på lur. Desember har liksom alltid noe på lur, føler jeg. Og hva det er, det vet man ikke før man står oppe i det. Men man takler det. For i desember får jeg en slik følelse av at "jeg kan takle hva det skal være!". Og det gjorde jeg mer eller mindre i år også. Altså, det hele gikk jo ganske bra. En vellykket måned og en verdig avslutning på et år som oppfylte mitt ønske fra 2011. Det var nemlig at 2012 skulle bli et bedre år, at jeg skulle klare å få meg opp på bena igjen og komme ut av tåka av forvirring og pessimistiske tanker. Det klarte jeg. Inspirasjon og troa på ideer kom tilbake for fullt utover i 2012.

 

Jeg har ikke noe stort behov for å oppsummere 2012 her, ser egentlig mest frem til å jobbe videre mot mine mål og drømmer i  2013, og dele noe av det i steden for. Jeg håper det positive 2012 har ført med seg fortsetter inn i 2013. Og at 2013 blir et bedre år for dere også. Uansett hvor bra 2012 har vært! Vær trygg på deg selv, lev i nået, våg å følge magefølelsen og da skal du se at det supre ting kan oppstå! Fighting spirit! Hvordan har jula vært? Har du noe ønske for det nye året? 
DATO: 21.12.2012 / KLOKKESLETT: 19:03

▬KOMMENTARER▬


I disse juletider så tenkte jeg å presentere et sted jeg gjerne skulle feira jul en gang! New York tiltrekker seg mange og folk drar i bøtter og spann hele året rundt. Men den tiden som lokker meg mest er jula. Jeg har vokst opp med "Home Alone"-filmene og "Home Alone 2 - Lost in New York" er min absolutte julefavoritt når det kommer til julefilmer. En must see hvert eneste år! Det er helt klart den filmen som er grunnen til at jeg har alltid hatt et ønske om å en gang feire jul i New York. Tankevandring om jul i New York og hele den filmen gir meg en julemagi-følelse langt inni magen!

Kilde 1 - kilde 2 - kilde 3 - kilde 4: printscreen fra Netflix - "Home Alone 2". // Youtube: "All alone on Christmas".

 

Selvfølgelig, New York - en reiseklisjè. Men jula er noe av det aller aller beste jeg vet om i hele verden! Og noe av det vakreste jeg vet om er julelys. Slike julelys som man dekorerer trær med i gater, som henger ned fra bygninger og over julegata og som setter stemninga på julemarkeder. Lysene ser ut som glitter i nyansene sølv og gull på avstand. Det er som om verden har strødd stjerner rundt omkring. Da jeg var i Oslo forrige helg så kunne jeg ikke la være å la meg trollbinde av hvor flott det var der i gatene og på julemarkedet med julelys overalt. Jeg gikk med stjerner i øynene. Så, bare tenk på New York, da dere! Tanken på hvordan det ser ut der med julelys.. det må jo være noe av det flotteste som finnes! Julelysparadis! (På en elegant måte, selvfølgelig. Ikke sånn "hiv på alt som blinker"..) 

 

Jeg liker hvordan New York fremstår i "Home Alone"-filmen. Jeg vet det bare er film, men jeg lever meg virkelig inn i den verdenen. Et snølagt Central Park, det store juletreet, leketøysbutikken, det overdådige Plaza Hotel, de travle gatene, den store skøytebanen, musikken.. alt egentlig. Men det beste med hele filmen er fortellingen, verdiene den formidler og moralen. Min favorittscene i filmen er når Kevin og Pigeon Lady sitter oppe på loftet i konserthuset og prater. Da kommer det frem mye klokskap og gode sitater. Som for eksempel dette:  

 

"- You see, sometimes you can trust a person. But when things are down they forget about you.

- Maybe they're just too busy. Maybe they're not forgetting about you, but they forget to remember you."

Printscreen fra "Home Alone 2 - Lost in New York"

 

En pur amerikansk juleklisjé, det er det jeg drømmer om. Det er ikke så mange steder jeg ville ha feira jul egentlig, jeg vil helst være i hjemlige trakter og ha tradisjonene. Men det er et par steder jeg gjerne skulle fått opplevd jul. New York er veldig høyt oppe på lista, kanskje øverst. Jeg kan liksom ikke tenke meg at New York er det stedet som vil skuffe når det kommer til julestemning og magien rundt nettopp det. 

 

Og så må jeg jo ta med en ting til som gjør "Home Alone - Lost in New York" til favorittjulefilmen min. Filmen er fra 1992, noe jeg også er, og en del av den omhandler jo Christmas Eve, altså 24.desember.. og guess what? Det er jo da jeg ble født og har bursdag! Så hurra for det!

 

Har du en drøm om å feire jul et annet sted?
DATO: 18.12.2012 / KLOKKESLETT: 21:19

▬KOMMENTARER▬


"Så.. hadde ikke du liksom eksamensperiode nå? Og da hadde du god tid på klekke bloggideer? Men så svikter du på bloggfronten i stedet?.." 

 

Jo, det stemmer. Eller det vil si, jeg har ikke eksamensperiode lenger, for alle mine tre eksamener er avslutta. Min siste var i går, min siste norskeksamen - probably ever. Husker jeg tenkte det i tiendeklasse også. Og tredjeåret på videregående. Men nå er det mest sannsynlig helt sant. La ut om opplysningstid, norsk som identitetsfag og "Sult". Så løp jeg. Det var både trist og fint å tenke at det var min siste norskeksamen, for jeg har alltid likt norsk. Samtidig deilig å være ferdig. I alle fall når jeg føler meg som en elendig student... i forhold til hvordan jeg var som elev. 

 

Så alt tilsier vel egentlig at jeg har fri nå. Eller juleferie som mine medstudenter roper over veggen på Facebook. Det er bare det at.. jeg har ikke fri. Rett etter at eksamensperioden var i gang så bestemte jeg meg for å utfordre meg selv. Jeg skulle finne måter å skaffe penger på, så jeg sendte mail til en ungdomsskole jeg har hatt praksis og noen vikartimer på. Jeg sendte også søknad på jobb ved en butikk. Dagen etter ble jeg ringt opp av ungdomsskolen og ble hyra inn som vikar. I mangel på lærere har de gitt meg ansvaret for å ha et helt trinn i naturfag frem til jul. 

 

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg følte jeg møtte veggen de første dagene. For det første; jeg kan ikke naturfag. Det er gresk for meg. For det andre; jeg klarer ikke engang å fokusere på eksamen? Ble dette å ta seg litt vel mye vann over hodet fremover? Vel, penger må jeg ha. Erfaring også. Og utfordringer. Så jeg sa ja. Og nå sitter jeg her, har overlevd 3 uker og er på 4. og siste uka. På denne tiden har jeg lært meg mer om lys, farge og syn enn eget norskpensum. Jeg har lekt engasjert i gymtimer med åttende og streng i tysktimer med tiende (jeg kan ikke tysk, har aldri hatt det. Vet ikke hvem det var mest synd på, meg eller elevene.) Jeg har vandret i vei på skolegudstjeneste, sitter og retter prøver og lager hefter.

Foto: meg og meg. // Youtube: "December".

 

Eksamensperioden og desember ble ikke helt som jeg forestilte meg. Men for en erfaring! Selv om det til tider kan være krevende og slitsomt å håndtere 120stk fjortenåringer så har det gitt meg mye. Det har absolutt vært interessant og lærerikt for meg. Og jeg føler meg litt som en hverdagshelt når jeg drar meg opp tidlig på morgenen for å legge i vei til ungdomsskolen, dag etter dag, når jeg vet at jeg kunne sovet så lenge jeg ville. Når andre ligger på sofaen er jeg sammen med elever fordi jeg vet det er viktig å være der. Jeg kopierer opp ark, informerer så mye jeg kan om prøve, sitter til 01.00 på natten og tegner konkave og konvekse linser. Småting kanskje, men det viktig at noen gjør det. Bare er der og gjør det. 

 

Jeg har  levd av klementiner og sjokolade den siste måneden. Jeg har sovna over pulten hver eneste ettermiddag i to uker. Jeg er sliten, jeg lengter etter en skikkelig juleferie og jeg teller ned dagene denne uka nå. Men jeg vet at takket være alt som skjer nå så kommer jeg til å være 1000 ganger mer stolt av meg selv enn om jeg ikke hadde tatt på meg vikariatet. Man skal være stolt av utfordringene man tar, at man virkelig tørr å møte dem, og så kjenne mestringsfølelsen når man takler det! Det er sånt man vokser på, det er sånt man lærer av. 

 

Som jeg sier til elevene: ".. det blir jul i år og." Og klamrer meg litt til den tanken selv også. Også følger jeg mine egne tips i forrige innlegg.

Desember altså. Har alltid rare og magiske overraskende ting på lur.. 

 

Har din desember bydd på noe ekstra fint/utfordrende/merkelig/overraskende?
DATO: 01.12.2012 / KLOKKESLETT: 16:28

▬KOMMENTARER▬


HEI DESEMBER! Dette er min favorittmåned og favorittiden på året. Da er det jo vært synd å bruke den opp på å lese til eksamen. Selvfølgelig er det viktig å utnytte perioden, men jeg personlig har aldri helt klart å sitte med nesa i bøkene i eksamensperioder. Så uansett om du er litt som meg, eller om du faktisk er flink til å lese, så tenkte jeg at jeg kunne liste opp noen tips til hva denne perioden også kan brukes til. Jeg elsker førjul. Begynner allerede i november med å forberede den gode stemningen og atmosfæren. Det fungerer alltid! 

 

Youtube: "Star of Bethlehem" - Home Alone Soundtrack.


☻ Sett opp en fin spilleliste med alle dine favorittjulesanger. Så har du det klart til jula. Superkoselig og man får virkelig den gode stemningen! 

 

☻Tenn stearinslyset i stedet for lampa. Det gjør noe med hele atmosfæren i rommet, enten det er i stue, på soverommet, på badet.. Ha det gjerne sånn helt til jula er over. Dessuten sparer man jo strøm! Superlurt! 

 

☻ Prøv noe du ikke har prøvd før: jeg bestemte meg for å sette av en fredag for å prøve å lage egen kakao. Fant oppskrifter på nettet, kjøpte inn og prøvde ut. Er egentlig ikke så veldig god på matlaging eller noe sånt, men det er litt gøy å prøve seg fram! Og dessuten ble det kjempegodt! Gøy å drikke noe en har laget helt selv! Krydra med piska krem og revet sjokolade, for å piffe opp stilen enda et hakk. Nam!

 

☻ Se etter julegaver. Egentlig liker ikke jeg å være ved kjøpesentre når jeg har friperioder, i og med at jeg er der hver dag når jeg drar med buss til/fra skole, men eksamensperioder er jo ypperlige til å se etter litt gaver. Man trenger ikke å dra langt heller, søk gjerne rundt på nettet, finn noe kreativt og annerledes, kanskje du får noen nye ideer. Og det er jo enda tid til jul, så man trenger jo ikke å stresse heller.

 

☻ Hold kontakt med venner og bekjente. Eksamensperioder kan ofte bli litt alenetid, og da kan det være fint å ringe/sende melding til noen man kanskje ikke har snakket så mye med mens skolehverdagen herja. Selv satt jeg av en dag og dro til min gamle videregående skole for å besøke ei jeg gikk i klasse med. Var der store deler av dagen og det var kjempekoselig. Sånt har jeg liksom ikke like mye ork til å gjøre midt i en hektisk skoleuke. Er du av kort- og brevtypen så kan du jo sette i gang med årets julehilsener. 

 

☻ Se filmer eller serier: ta deg skikkelige pauser innimellom. Finn fram noen filmer eller serier som du har lyst til å se på, rigg til med noe godt å spise/drikke, demp lyset og la deg underholde. La deg forsvinne litt i en annen verden for en stund. Fordi du fortjener og har godt av det! Foto: printscreen fra filmen "Last Holiday".

Så den for litt siden og anbefales! Handler om å leve mens man kan, ta sjanser, leve livet fullt ut, Litt trist og feel-good samtidig.

 

☻ Kast skjerfet rundt halsen og gå ut. Kjenn på den friske, kalde lufta. Det blir ofte sånn med eksamen at hodet jobber for mye og bena for lite - endre det ved å la hodet slappe av og bena jobbe! La tankene vandre og gi deg selv litt ros og oppmuntring med det samme du er der ute med deg selv. Selv foretrekker jeg å gå rett etter at det begynner å mørkne, i skumringa. Gatelysene er slått på og folk flest vil være innendørs. I desember blir det også hengt opp mange fine lys, både i julegater og i hjem og dette er så stemningsfullt å se på. En liten tur nå og da er sunt for mye! 

 

☻ DRØM DEG LITT VEKK! Jada, det er viktig å fokusere på skole og sånt, men helt på ordentlig.. jula er en magisk tid, og jeg har i hvertfall lett for å miste litt bakkekontakten når jeg hører på julemusikk, lar stearinslyset brenne eller om jeg sitter og lever meg inn i en film. Jeg føler jeg havner i en magisk juleboble hvor alt er mulig. Og når man virkelig får følelsen av at alt er mulig så kan mye magisk skje skal jeg si dere. Derfor er det viktig å drømme seg litt vekk. Arbeid er viktig, men pauser er det som gir oss energi til å arbeide videre. 

 

 

Husk på da dere, at selv om det er mye å gjøre på denne tiden så legger vi oss ikke ned og dør. Jula er ment å være en magisk tid, og det kommer an på hva du gjør ut av den selv. Tenk, man har jobba så mye gjennom 11 måneder av året, nå fortjener vi jommen å ha det litt fint. Det fortjener vi! Keep moving og ha en superduper førjul og desember! 

 

Har du noen gode tips?


hits