DATO: 15.11.2013 / KLOKKESLETT: 20:11

▬KOMMENTARER▬


Vet dere hva dere? Jeg har begynt jula. Jula er offisielt i gang for min del. Det er tredje året på rad hvor jeg tillater meg selv å starte jula i november. Jeg vet det er mange som gremmes over at jula starter tidlig, særlig den kommersielle delen av den. Brusen står stablet og plastikkjuletrærne står klare i butikkene. Men det er ikke det jeg bryr meg om i november, det er ikke det jeg fokuserer på. Jeg kunne ikke bry meg mindre om julebrus (seriøst, hva er greia med julebrus egentlig? Smaker jo som vanlig rød- og gullfarga brus? Cola forever♥) Anyways, la meg forklare det litt enklere.Julemusikk: Når jeg "åpner" julesesongen så starter jeg alltid med å åpne spillelista mi på Spotify hvor jeg har julemusikken liggende. Spillelista er nøye gjennomtenkt og her har ingen tilfeldigheter funnet sted. Sangene er sortert i en spesiell rekkefølge som følger tiden fram mot julaften. Det vil si at i starten av spillelista ligger de sangene som jeg syns passer best til nettopp starten av jula. Tidlig førjul. Kanskje også før-førjul (om du skjønner.) Videre følger julesanger som ofte ruller og går i førjula, med mye julekalendermusikk og så videre. Deretter knyter det seg til opp mot lillejulaften, som har egne sanger som jeg forbinder med nettopp lillejulaften. Litt mer høytidlige sanger kanskje, litt mer "intens" julestemning. Julaften har sine egne sanger som er veldig "julaften" og toppunktet. Et konkret eksempel kan være "Christmas Eve/Sarajevo" som er en typisk "innleder"-sang, den innleder jula veldig tidlig i spillelista. Mens "Bella Notte" er en typisk lillejulaften-sang. Den forbinder jeg veldig med kvelden før kvelden. Siste halvdel av julelista har også mye amerikansk julemusikk (Bing Crosby, Frank Sinatra) og slike gamle klassikere, samt litt mer seriøse verk. Det er liksom litt mer "intens jul" og høytidlig enn "november-jula".

 

Forberedelser: For folk som kjører jul fra 1.desember til 24.desember så blir det mer å gjøre på kortere tid med tanke på forberedelser. Når jeg tillater meg selv å gå i julemodus måneden før så begynner jeg også å tenke litt på forberedelser i samme slengen. Det hører liksom med. Slik som julegaver. I fjor ble jeg veldig tidlig ferdig og fordelen med det er at når du er ferdig med slike ting så kan du nyte mer av jula i desember, når de fleste andre stresser seg rundt for å gjøre sine forbederelser. Mer tid til juleærender og julepuslerier. Koselig er det også når man vet man har god tid.

 

Stemning: Dette er min førsteprioritet. Alfa omega med jula. Den kommersielle delen betyr så utrolig lite for meg sammenligna med den magiske stemningen jula bringer med seg. I mange år var det viktig for meg å pynte på rommet. Rød julepynt, nisser og slike ting. Alt skulle opp. Nå er ikke det like viktig lengre. I november tar jeg frem et stearinslys og tenner det. Det gir meg minst like mye stemning som all julepynten jeg brukte før. Det er noe mer koselig og magisk over stearinslys som jeg syns passer i denne tiden. Jeg er ikke så opptatt av julepynt lengre, men lys elsker jeg. Er veldig glad i stearinslyset mitt, og kan sitte og fanscineres og pusle med det kjempelenge (bildet over er eksempel på det). På lillejulaften fyller jeg hele badet med stearinslys og julemusikk på radioen. Det er stemning til tusen! Jeg tror ikke den virkelig magiske stemningen kan kjøpes i form av en haug med kommersielle produkter. Hos meg kommer den via enkle midler, litt sånn krypende, noen ganger litt som dansende sommerfugler i magen.

 

Merka jeg ble litt revet med når jeg skrev dette. Men hallo, jula er en av mine absolutte favorittider av året og jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal bare forholde meg til perioden fra 1.desember til 24.desember når en slik periode gir meg så mye glede? Så jeg bestemte meg for å utvide den litt, kun for min egen del. Det er jo ikke sånn at jeg prakker julestemning på andre rundt meg. Nei, nå skal jeg stoppe tror jeg. Må spare noe til desember og, vet dere. Jeg vet ikke helt hva som fascinerer meg så utrolig med jula, men det bare kribler i hele meg i disse tider hvert år. Jeg kan kjenne den magiske stemninga. Har liksom alltid vært et barn av jula (..bokstavelig talt når man er født på julaften. Kanskje mye av grunnen ligger der?)
DATO: 09.11.2013 / KLOKKESLETT: 00:03

▬KOMMENTARER▬


I dag dere, i dag har jeg vært og følt meg sånn her:

Jeg har vært i praksis på en ungdomsskole i to uker. I dag var siste dagen. Det har vært to givende uker og det er alltid en opplevelse å være i praksis. Være der det skjer. Vi blir jo satt i lærernes sko med oppdrag om å fylle pittelitt av den rollen de har. Og for en rolle! Det er jo faktisk mange roller, det har jeg lært etter 5 runder med praksisperioder. Respekt, altså! Jeg er glad jeg får prøvd meg litt på det, se og oppleve mye både bak og foran kulissene. Det å være lærerstudent på innsiden av skolehverdagen har gitt meg mange erfaringer og mye lærdom som jeg ikke ville fått på noe annen måte. Og det er jeg supertakknemlig for og glad for at jeg kan ta med meg videre, uansett hvor det måtte bli! Personlig vil jeg gjerne gjøre noe annet, skaffe litt annen livserfaring etter lærerstudiene, og vokse litt på flere områder. Men jeg vil gjerne gå inn i læreryrket en gang senere i livet. Respekten for det yrket har vokst, og jeg hadde utvilsomt blitt stolt av å kunne få tittelen lærer en gang.

 

Men praksisukene har ikke gått på skinner. Merker det er mange år siden det gjaldt å stå opp 6.30 hver morgen når man må det i praksis. Dessuten ble jeg slått ut av en eller annen sykdom som varte hele praksisperioden. Å føle at hodet blir slått med en jernstang hver morgen når man sto opp var liksom ikke den beste starten. Ikke det å sovne på gulvet når man kom hjem fordi man var utmatta. Likevel sier rapporten 0 timer fravær. Er sta skjønner dere, jeg skal gjennomføre, legge inn høygir og bestå med glans. Høye krav til meg selv og det likte visst ikke kroppen i år. Den fikk bare finne seg i det. Heldigvis ble jeg brått mye bedre i dag, siste dagen. Men i og med at det både har vært praksis og sykdom som har strammet grepet rundt meg de siste par ukene så har jeg ikke hatt mye energi til overs til andre ting. Noe bloggkoll bekrefta da det sto 132 uleste innlegg i dag. Men jaja, må kjenne sine prioriteringer vet dere. Nå gjelder det å slappe av, sove ut og starte opp høgskolearbeidet igjen. Og i morgen er det konsertspilling hele dagen. Blir en bra avslutning på en innholdsrik uke! Ser frem til det.

 

Ser frem til mye egentlig. Ting ordner seg. Things have a way of working out, selv om jeg ikke skjønte det midt i praksisen med dundrende hode og skjelvende muskler. Nå har jeg kommet gjennom denne perioden med disse utfordringene, og ser frem til nye. Man kommer alltid igjennom! God helg! Pust ut!  


hits