DATO: 22.11.2012 / KLOKKESLETT: 10:44

▬KOMMENTARER▬


Det har vært stille på bloggen den siste måneden, det skal stoppe NU. For nu er det slutt på undervisning dette semesteret og vi har bare eksamensperiode. Da blir det mer hjemmetid og egen tidsdisponering. Og sånt liker jeg. I den forbindelse så tenkte jeg å blåse litt støv av bloggen og starter med intet mindre enn et nytt prosjekt. Nå har jeg så reiselyst at jeg tenkte å lage noen innlegg om mine "ønskedestinasjoner". Det vil si steder jeg virkelig, virkelig har lyst til å se og oppleve en liten bit av. Har nemlig samlet seg noen ideer den siste tiden og nå er det på tide og dele litt. (Ønskedestinasjonene kommer ikke nødvendigvis i noen spesiell rekkefølge.)

 

Så i dag vil jeg presentere den første i "serien", nemlig Paris!

Foto: søkeord "Paris" på Flickr, Creative Commons. Det øverste til høyre er av meg selv (..og Audrey Hepburn lol.)

 

Of course! Den største reiseklisjeen - Paris! Alles drømmedestinasjon - Paris! Før, da jeg ikke var gira på å reise noen steder opplevde jeg Paris som en giga destinasjonstrend. Det var mainstream å ville dra til Paris. Ja, Frankrike i det hele tatt. (Det er det jo fortsatt når jeg tenker meg om.) MEN jeg skjønner jo hvorfor. Hallo, det er jo bare å se på bilder derfra, høre på musikken, lese om kulturen, la seg fascinere av språket, se filmer.. Det er klart alle vil til Paris når vi kan druknes i franske klisjeer. Jeg vil dra til Paris og finne ut at det ikke er like sukkersøtt som man får inntrykk av. Jeg vil se at de har skitten asfalt der også.  Et pappbeger slengt bak i busk. Og jeg.. VIL sitte på et hustak i Paris om natten og se utover. 

 

Jeg hadde, som mange andre, fransk på ungdomsskolen. Dette var vel mitt første ordentlige møte med det franske. Ikke bare lærte vi å presentere oss selv på fransk (J'mapelle Katrine.), men vi måtte gladelig lære oss Aux Champs-Elysees. Og inne på et gult klasserom med en slik sjarmerende sang så hadde vi det faktisk ganske koselig. I alle fall i forhold til tyskelevene som satt og knurra over alle de tyske kasusene de måtte pugge på. Det var det vi likte å tenke i alle fall. Jeg husker vi hadde forestillinger for hverandre, vi og tyskelevene en gang. Vi skjønte ikke hva dem sa, og de skjønte ingenting av hva vi holdt på med. Team Fransk hadde en kaféscene (surprise..) hvor vi hadde et eller annet morsomt sluttpoeng og så skulle vi brått løpe unna bordet vi satt ved og alle skulle le. Vi gjorde det, men ingen lo. Komisk. 

 

Jeg liker typisk fransk musikk. Ultratypisk. Jeg kan ikke noe for det, men jeg er faktisk veldig glad i sånne gode, stemningsfulle trekkspillsanger! Det høres jo litt koko ut, men hallo - jeg er sikker på at alle liker fransk trekkspill når man hører det her eller det her. Den siste er forresten dømt til å være noe slags bakgrunnsmusikk når man spankulerer nedover gater i Paris, gjerne forbi en kafe eller to, kikker seg rundt omkring, plutselig holder på å gå på en baker som kommer gående med franske baguetter i hendene. Men begge hopper til siden og småler litt av hendelsen mens det nikkes og fortsettes videre. Oh gosh. Jeg drukner i klisjeer snart. Fransk historie var også en av favorittemnene mine i historietimer. Den franske revolusjonen fanga meg. De fattige innbyggerne som var mindreverdige ville ha slutt på urettferdigheten, samlet seg og kjempa alt de hadde, med det de hadde, for det de trodde på - et åpent samfunn med frihet, likhet og brorskap. Det er fascinerende, spennende og inspirerende. 

 

Jeg har virkelig lyst til å oppleve "alles drømmedestinasjon", den største reiseklisjeen av dem alle. Jeg har virkelig lyst til å være litt den turisten som står foran Eiffeltårnet, jeg vil spankulere i gatene hvor innbyggerne ropte "Liberté, égalité, fraternité" under revolusjonen i 1789, jeg vil stå foran og se opp på Notre Dame, jeg vil merke hvor lite jeg faktisk kan etter 3 år med fransk, jeg vil sitte på gresset med Edith Piaf på øret.. Men mest av alt så har jeg lyst til å sitte på et tak i Paris. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg har alltid hatt veldig lyst til å sitte på et hustak i Paris om kvelden/natten og se utover. Bare leve en kort stund i en søt klisjé, kjenne litt på det. Tenke og reflektere over det på toppen av taket i Paris.

 

Som avrunding på det første ønskedestinasjoninnlegget passer det å vise en film jeg fant på Vimeo (kilden står linket under). Nyt. Og drøm litt. 

Source: Une nuit Parisienne (Paris by night) from manemos on Vimeo.

 

Håper dette opplegget med ønskedestinasjoner kan falle i smak. Jeg tror jeg kan like det. Tross alt, vi har vel alle steder vi drømmer om å dra til? .. 

Føl deg fri til å dele dine ønskedestinasjoner, eller om du har vært i Paris - del gjerne dine erfaringer! Da blir jeg superglad!  
DATO: 03.11.2012 / KLOKKESLETT: 00:31

▬KOMMENTARER▬


Praksis er en spennende, merkelig, utfordrende, morsomt og ikke minst veldig lærerikt. Akkurat nå er jeg i praksis på en barneskole, på 5.trinn. Denne praksisperioden varer totalt 3 uker, og jeg har i dag gjennomført 2 av de 3. Lærerutdanningen jeg går på er egentlig mest tenkt mot ungdomskolen, (grunnlærerutdanning 5.-10.klasse), men vi må på barneskolen også, siden vi faktisk har en innretning som kvalifiserer fra mellomtrinnet og opp til tiende. Nå har jeg vært i praksis både på barneskole og ungdomskole (ifjor) og en ting er sikkert; det er stor forskjell!

 

Fjorårets praksis på ungdomskole ble en stor suksess for min del. Det var overraskende morsomt å kjøre kreative opplegg med klassene, givende å holde diskusjoner, oppleve at elevene ga av seg selv, og å få supertilbakemeldinger av lærere og medstudenter. "Det blir liksom nesten som en helt annen atmosfære når du entrer klasserommet / du er jo champion i den klassen! / du er så blid, nesten FOR blid!" Ikke for å skryte men hehehhhh. Er det noe rart man syns det var gøy? I tillegg fikk jeg en enorm mestringsfølelse. Vår i lufta, solskinn, optimisme, mestringsfølelse, føle at det du gjør er meningsfylt og morsomt, givende og spennende samtidig.. jeg ble nesten litt rusa på livet hahah.

 

Foto: meg, praksisen ifjor. // Youtube: "Somebody that I used to know - Old school computer remix"

 

Nå har vi vært to uker på barneskole, en uke igjen denne høsten. Jeg har nok ikke fått samme opplevelse her, ikke i det hele tatt faktisk. Jeg trives godt med skolen, vi har blitt tatt godt imot og vi har jobba bra i denne praksisen. Men helt personlig så har jeg egentlig aldri hatt særlig lyst til å jobbe med barn. Barn som i barn. Det er faktisk såpass forskjell på ungdomskole og barneskole, jeg har superlyst til å jobbe med 15-åringer, men ikke så gira på å jobbe med 10-åringer. Barn gjør meg lett usikker. Og heller litteraturhistorie enn hvordan lære j-lyden. Altså litt mer faglig dybde. 

 

Til tross for at jeg ikke har fått de store opplevelsene denne praksisen, ei heller følt at jeg selv har gjort det så bra, så var denne fredagen den beste på lenge. Med innebandyturnering på timeplanen for hele dagen, så gjenopplevde jeg litt av den klasse-lagånden jeg selv husker var så viktig da vi gikk på barneskolen. Jeg fikk overvære en kamp hvor alle samarbeida, var opptatt av å gjøre sitt beste i fellesskap og gleden de utstrålte når en seier var tatt. Det fikk meg til å smile utenpå og til og med langt der inne. På vei hjemover tenkte jeg: "wow, endelig har jeg hatt en bra dag igjen!" 

 

På vei hjem svingte jeg innom ungdomskolen jeg hadde hatt fjorårets praksis i, bare for å levere noen bøker. Jeg møtte på læreren vi fulgte og prata litt. En strøm av ungdomskoleelever passerte oss på vei hjem til helg, litt større enn sist jeg så dem. Der og da merka jeg at det var på en slik skole jeg ville være, og slike elever jeg også ville ønske god helg til. Det klødde i henda, og jeg vil absolutt returnere en gang. En meget vellykket dag, både på barneskolen og på ungdomskolen! (Og jeg fikk igjen bekreftet at jeg vil undervise på ungdomskole fremfor barneskole. Ingenting er som å føle at man treffer i sine valg. Men også barneskole er erfaring gull verdt!  Fornyet optimisme, stå på-energi og troa fremover!)

 

.. helg! Takk og lov. 

Hva skjer i din hverdag for tiden?


hits