DATO: 30.05.2012 / KLOKKESLETT: 21:25

▬KOMMENTARER▬


Foto: meg // Youtube: Pirate tavern.

 

Forrige mandag gjennomførte jeg min tredje og siste eksamen for i år. Norsk grammatikk, syntaksanalyse, morfologiinndeling, elevvurdering av tekst.. på nynorsk. Mitt svake felt. Av en eller annen grunn så liker jeg eksamen. Styrer dagen selv, alltid gøy å snurre på stolen, hive innpå med saltpastiller, dekorere pulten, henge post-it rundt på plassen, ha stirrekonkurranse med pensjonistvaktene og se ut av vinduet i stedet for å jobbe. Siden jeg er av et barnsligere sinn er det også selvfølgelig viktig for meg å bli blant de første som drar. Jeg vet, det var kult i 8.klasse, men jeg føler at jo lengre jeg sitter jo dårlige jobber jeg. Derfor; skriv, for all del, skriv og bli ferdig og kom deg ut. Ut i det fri! Ut til trærne og blomstene og.. Wow, hvilket lykkerus som gikk gjennom meg da jeg gikk ut av den døra. Rene euforien (eller Euphoria som det heter nu.) 

 

Og btw; jeg var faktisk #2 til å bli ferdig med eksamen. 

(Yeah.)

 

Når jeg tenker meg om så har jeg nok ikke imponert verken meg selv eller noen andre med arbeidet for dette semesteret. 2/3 eksamener har vi fått svar på og jeg siterer muntlig norsk-sensoren: "vel, vi fikk dratt såpass mye ut av deg at vi bestemte oss for å gi den en E.. under tvil". Wuhuu. (Laveste ståkarakter, F = stryk). Men jeg har bestått til nå! Verdt å feire, man har alltid en eller annen grunn til å feire noe!

 

Men siden jeg er et simpelt og enkelt individ så er det et tilbakelagt staduim, jeg lever nå late dager hjemme i solveggen! Vel, er ikke så lat da. Styrer dagen selv igjen, gjør ikke stort og det føles absolutt fantastisk! Våkner av meg selv, hopper rundt i et tomt hus, hører på hva jeg vil, ser på hva jeg vil, går dit jeg vil når jeg vil, lange turer til halv tolv om kvelden og pusler med saker langt utover natten. Og vet dere hva? Himmelen har fortsatt noen lyse striper når jeg legger meg. Sommertegn! 

 

I dag skal jeg gjøre ingenting. 

Gjorde det i går også, men ble ikke ferdig. 

 

Også tenker jeg veldig mye på videre skolegang. Men det er en annen historie..
DATO: 18.05.2012 / KLOKKESLETT: 16:44

▬KOMMENTARER▬


<a href="http://www.youtube.com/watch?v=cu2eQ-Y0Q9o?hl=en&version=1&theme=light"><img src="http://www.gtaero.net/ytmusic/play.png" alt="Play" style="border:0px;" /></a>

Foto: meg // Youtube: "Valdres march". 

 

Jeg liker 17.mai skikkelig godt, det er en dag man må smile av, en festdag. 17.mai har vært en viktig dag hele livet, helt fra jeg ble trillet gjennom barnetoget i mitt første leveår. Deretter var det barnetog med klasser et par år. Så fulgte 11 år i korpsuniform. Men ikke i år, i år var jeg en sivil observatør på sidelinjen ikledd bunad. I fjor gikk jeg rundt i røde russebukser og med en russelue velplassert på toppen. Ett år siden.. slike dager får en til å tenke. Og smile. En dag i året hvor alle kommer ut, mengder med mennesker vandrer rundt og kler byen opp til fest, det er jo bare så flott! Så fint vær, så fin vår, på 17.mai er det alltid noe å gjøre, se og høre! 

 

En dag som er verdt å stå opp kl. 5.30 for! 

Håper dere også fikk en fei(r)ende flott 17.mai også! 

 
DATO: 13.05.2012 / KLOKKESLETT: 18:55

▬KOMMENTARER▬


Eksamenstiden er her, og jeg skal i morgen ha muntlig eksamen i norsk. Den 24.mai er det skriftlig norsk på timeplanen. Deretter følger sommerferie etter første året på lærerutdanninga! Her serverer jeg dere MIN oppskrift for hvordan jeg forbereder meg til eksamenene: 

 

 

♣ Ikke stress deg opp til eksamensperioden: 

Mange mener de har lest for lite, er for lite forberedt og prater mye om alt de har igjen å lese. Det er greit å føle at man burde gjøre mer, men ikke prat om dette hele tiden. Det virker negativt på deg selv og andre som hører på og fortsetter diskusjonen. Om du ser negativt på eksamen og gruer deg, så blir det ikke bedre av å klage. Mindre klaging, mer jobbing. 

 

♣ Learning by reading? 

En vanlig forberedelsesmetode for studenter er å oppsøke skolen for å sitte og lese. Lese, lese, lese. Gjerne i lesesaler, det er ofte slik høgskolelærerne har lagt opp pensumet, at det skal leses i bøker. For mange er ikke dette den mest effektive måten å lære noe på. Folk lærer på ulike måter, om du lærer mer av å skrive, snakke, gjøre oppgaver/løse noe, tegne, gå en tur eller tenke/reflektere for å forstå pensumet bedre, så gjør det. (Om man kan knytte teori opp mot noe praktisk så oppsøk det) Ikke heng deg opp i at man MÅ lese seg ihjel før eksamen. Finn ut hovedområdene innenfor pensumet og finn ut deretter hvordan du selv vil lære dette best. Å lese gir deg en oversikt, men husk at poenget med eksamensperioder er ikke å LESE stoffet, men LÆRE stoffet. Jeg trodde jeg selv var en håpløs og dårlig student da jeg begynte på høgskolen i høst, men fant bare ut at denne måten med å lese seg til kunnskap var ikke den mest effektive læringsmetoden for meg. (Dessuten har jeg lett for å bli distrahert når jeg leser, eller begynne å fikle med noe annet.. er ikke så flink til å fokusere, altså.) 

 

♣ Gjør noe annet! 

Når man har forberedelsesperiode, ikke lås deg inne og les dagen lang. Gå ut, finn på ting, dra til andre steder, spis ute, møt mennesker, dra på kino og tenk på andre ting. Jeg sier ikke at man skal blåse i eksamen, men sørg for å ikke vær opphengt i det hele tiden bare fordi det står på timeplanen at man er i en "eksamensperiode". Man skal leve også. Dette tror jeg også vil hjelpe på stresset, det at man får andre impulser i løpet av perioden. 

 

♣ Ikke undervurer skippertaksmetoden

Det å kunne jobbe med eksamensforberedelser i et tidlig stadie er lurt. Det kan hjelpe på stresset og man har tid til å få en god oversikt over pensum. Men for meg fungerer skippertaket også helt greit. Jeg har aldri sett på meg selv som en særlig disiplinert eller strukturert person, og får meg sjelden til å starte med oppgaver og forberedelser tidlig. Når undervisningsperioden var ferdig til mai, tok jeg "ferie" i noen dager, og deretter jobba jeg noen dager som vikar. Altså, jeg jobba ikke med eksamen. Få dager før eksamenen samler jeg konsentrasjonen og skaffer oversikt. Skippertaksmetoden fungerer for meg, det blir kanskje ikke toppkarakter, men jeg får gjort litt annet samtidig som jeg gjør en skikkelig innsats de siste dagene før eksamen. Innholdet er ferskt i minnet. 

 

♣  Ligger du dårlig an? Tenk positive tanker!

Er eksamen like rundt hjørnet og du innser at ikke alt sitter som det skal? Da er det viktigere enn noen gang å tenke positivt. Om man så må tenke tanker som at "verden går ikke under" og "man overlever uansett", så hjelper det litt. Eksamen er ikke en måte å "ta" deg på, eller angripe selvtilliten din. Det er med eksamen som med alt annet, gjør ditt beste, noe mer får en ikke gjort. Man kommer seg gjennom det på en eller annen måte, snart er det gjennomført og det kommer atter en gang en sommerferie. Gi deg selv en klapp på skulderen for å ha gjennomført det hele! Gå ut av eksamensrommet med hevet hode og si til deg selv at du gjorde ditt beste og at du nå fortjener ferie, uansett. Da blir man fornøyd nesten uavhengig av resultatet. 

 

♣ Ikke sikt deg inn på toppkarakter

Om man er veldig god i et fag og det faller naturlig å jobbe for en toppkarakter så er det selvfølgelig bra. Men jeg sikter som regel ikke etter noen toppkarakter i fag. Det eneste var norsk skriftlig på ungdomskole og videregående. Fokuser først på å skaffe oversikt over pensum og lære deg det. Deretter kan man spørre seg selv om man kan stoffet bra. En generell vurdering av egen kompetanse. Karakter blir vanskelig å vurdere før man har besvart eksamensoppgaven eller gjennomført muntlig. Husk at en karakterer fra midt på rangstigen og oppover også er gode. Jo mindre forventningspress fra deg selv, jo større er sjansen for å bli fornøyd. 

 

♣ Musikk hjelper konsentrasjonen? 

Mange mener at musikk er med på å øke konsentrasjonen når man leser, skriver eller holder på med andre ting som krever konsentrasjon. Selv foretrekker jeg instrumentalmusikk uten tekst og stemmer. Også naturlyder fungerer fint, som bølgelyder, eller skogslyder. Slikt finner man alltid på youtube. Men ikke alle syns dette virker så finn ut hva som passer for deg. 

 

 (Supertips! Spill av videoen (eller annen musikk) samtidig som du går inn på rainymood.com. Gjør eksamensøving til en mye bedre opplevelse.) 

 

Husk at dette var guide for hvordan BESTÅ eksamen, og hvordan slippe stressfølelsen. Ikke hvordan få toppkarakteren. Skrevet basert på egne erfaringer, men har en tro på at det er til litt hjelp under denne perioden. Lykke til alle sammen! (Flere tips finnes på StudentTorget.no

 
DATO: 05.05.2012 / KLOKKESLETT: 15:39

▬KOMMENTARER▬


Foto: meg.

 

Look, våroppussing av bloggen! Shine, shine. Denne gangen måtte jeg ty til ferdiglagd gratisdesign fra denne flinke bloggeren. "Men, hvorfor? Katrine, du blogger jo ikke lengre.." Nei, det er sant. Eller, det vil si. Jeg har ikke gjort det på lenge. Innså at nok var nok, blogging var egentlig ikke gøy lengre. Det tok bare tid og krefter. Ikke hadde jeg noe særlig jeg ville dele med """"resten av verden"""" og når jeg hadde det, så visste jeg ikke åssen jeg skulle skrive om det, og det endte opp med .. ingenting. Så jeg la det på hylla. Gadd ikke mer. Glemte det, brydde meg ikke om det lengre. 

 

"Så.. hvorfor brått endre design da?" Jo, nei.. det vet jeg ikke. Fikk  bare lyst. 

 

Jeg har fortsatt en liten drøm eller håp om å klare å lage en litt sånn "motivasjonsblogg" eller hva jeg skal kalle det. Det siste året har det skjedd så mye forskjellig og jeg må ha et sted og sette ord på ting og tang. Også må jeg ha noe som får meg til å gå ut og ta bilder igjen, om det så er en teit blogg eller hva det skal være. Lage noen videoer (nei, ikke videoblogg!), osv osv. Altså, jeg forventer ikke "from day to day"-blogg da, kan du si. 

 

Hadde vært hyggelig å se om noen fortsatt ser disse innleggene (hallo dere 10 som følger på bloglovin'!), men langt inni meg så føler jeg at jeg bare kommer til å skrive til meg selv en stund. Greit, det er ok det.

 


hits